Lumo Energia

Elavtal för studenter och små lägenheter

Elavtal för studenter och små lägenheter
För många studenter är det en stor sak att flytta till ett nytt eller första eget hem under sommaren och hösten. En av de viktigaste sakerna att komma ihåg innan du flyttar, är att skaffa dig ett elavtal.

Eftersom det inte finns så många studentrabatter på elavtal är det viktigt att tänka på sin egen situation och energianvändning.

 

Teckna elavtal i god tid

Behöver du ett helt nytt elavtal? Eller har du redan ett som du bara behöver flytta till din nya bostad?

Meddela elbolaget (elförsäljaren) minst två veckor innan flytten, både vid tecknande av nytt avtal eller vid överflyttning av ett gammalt.

 

Du flyttade och glömde elen?

Kontakta genast ett elbolag om du har glömt elen. Även om elen enkelt kan slås på under kontorstid tillkommer vanligtvis en extra avgift för en snabb återkoppling. Även små utgifter kan göra stor hack i studentens budget och motsvara några månaders elräkningar

Läs fler tips om vad du kan göra när du behöver el genast

 

Vad finns det för elavtal?

Elavtal kan delas in i två huvudkategorier. Nedan är en jämförelse av de två vanligaste avtalstyperna.

Tidsbundet elavtal med fast pris

I ett tidsbundet fastprisavtal är elpriset oförändrat under hela avtalsperioden. Observera att elavtalet inte kan sägas upp eller bytas under avtalsperioden.

När du har en något konsekvent energiförbrukning vet du ganska exakt hur stor din elräkning är. Ett fast pris kräver inte att du håller koll på och följer med elmarknaden. Om du får ett bra pris på ett tidsbundet elavtal är det ett mycket bra alternativ, speciellt eftersom elpriset ofta stiger under den kalla och torra årstiden.

Elavtal till marknadspris, börspris, eller s.k. rörligt pris

Elavtal till börspris eller marknadspris är oftast fortlöpande elavtal, där elpriset varierar per timme, eller månadsvis, enligt priserna på elbörsen Nord Pool. Om du har ett marknadsprisavtal betalar du lite när elen är billig och mer när elen är dyr. Denna typ av elavtal kan avslutas när som helst.

Rörliga avtal är populära bland studenter eftersom deras energiförbrukning ofta är låg. Om du ännu orkar följa priserna på elmarknaden kan du styra din användning till de timmar som är billigare.

Märk! När priserna går upp så stiger din elräkning också.

Statistiskt sett över tid är den rörliga räntan ett ganska fördelaktigt alternativ, eftersom toppar och dalar jämnar ut varandra.

 

Låt oss stoppa klimatförändringen tillsammans!

Det produceras mycket vattenkraft i hela Norden, så att investera i förnybar energi drar inte ner på din studentbudget så mycket. Välj en nollutsläppsenergikälla för att hjälpa till att stoppa, eller åtminstone inte öka, klimatförändringen!

EKOenergi

Vindkraft certifierad av Finlands Naturskyddsförbund är det bästa valet för den miljömedvetna. Att välja EKOenergi ökar elräkningen för en liten lägenhet med ca 1–2 euro i månaden.

Fossilfri energi

Produceras av vatten-, vind-, sol- och kärnkraft. Detta alternativ är en bra investering i nollutsläppsenergi och kan ligga på samma kostnadsnivå som blandad el.

Använd el när det är som billigast!

Utnyttja prisvariationen på elmarknaden till din egen fördel! Med Tuntispot betalar du timme för timme enligt elpriset på elbörsen.

  • Timspotpris + marginal 1,25 cent/kWh
  • Månadsavgift 0 €/mån.

Frågor och svar

Vilket elavtal är bäst för studenter?

En studentbostad, enrummare eller liten lägenhet kommer sannolikt att förbruka lite el, oavsett utrustning. I det här fallet kan en månadsavgift utgöra en stor del av elräkningen, så välj klokt – och gärna ett elavtal utan eller med låg grundavgift.

Vårt fortlöpande elavtal till rörligt elpris är ett lämpligt val för studenter och små lägenheter. Priset per kilowattimme varierar visserligen månatligen, men eftersom energianvändningen är låg kommer det inte att ha någon större inverkan på den totala elräkningen.

Hur mycket el går åt i en enrummare?

I en liten etta är elförbrukningen vanligtvis måttlig, ca. 1 400 kWh/år. De största faktorerna som påverkar elförbrukningen är hushållsapparaterna i lägenheten, deras ålder och användningsfrekvens samt eventuell golvvärme i badrummet.

Hur stor elräkning brukar en student få?

Eftersom elförbrukningen i små lägenheter oftast är måttlig ligger studentens elräkning vanligtvis på ca 5–10 euro per månad. Elräkningens storlek påverkas av t.ex. storleken på lägenheten och dess utrustning, energiförbrukningen och givetvis det egna elavtalet och dess pris.

Fler artiklar

Kundservice

Vi värdesätter våra kunder och har som mål att ge prima kundservice. Kontakta oss om du behöver hjälp med att teckna eller välja elavtal eller bara vill ha ett nytt, billigare elavtal.

Kolla våra frågor och svar

Vår kundtjänst är öppen: vardagar kl. 9–18.

På övriga tider kan du skicka din förfrågan per e-post till adressen [email protected]

Avgift för kundtjänstens servicetelefon: Lokalnätsavgift

Vardagar mån.–fre. kl. 9–18
09 4272 0444
Hitta svar också på Frågor och svar.