Lumo Energia

Vad innebär ett rörligt elpris?

Ett rörligt elpris eller börshandlad el är ett elavtal som följer prisnivån på den nordiska elbörsen Nordpool. Ett rörligt elpris är i långa loppet statistiskt sett ett billigare alternativ.

Dagligt pris, marknadspris, rörligt pris, börspris, spotpris …

På elbörsen köper elhandlaren el till ett dagligt pris, spotpris, och säljer den sedan vidare till sina kunder. Inköpspriset för elen varierar beroende på utbud och efterfrågan och påverkar det pris som elhandlaren i sin tur tar ut av kunden – det är alltså ett rörligt pris som går upp och ner och fluktuerar varje timme och månad. Spotpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool är emellertid inte direkt detsamma som elpriset till konsumenten men det kan klassas som ett riktpris. Nord Pools spotpris inkluderar nämligen inte t.ex. skatter eller överföringspriser på elnät.

Vad är det som påverkar börspriset?

Spotpriset sätts timme för timme enligt utbud. Om det finns ett stort utbud av energi på marknaden, t.ex. det har varit en blåsig eller regnig höst, kommer spotpriset att falla, men också tvärtom – om utbudet är svagare, stiger priset lätt. En kund som köper el till ett fast pris märker inte de stigande elpriserna, men drar inte heller nytta av de sjunkande elpriserna.

Till vem passar ett rörligt elavtal?

Ett elavtal till börspris passar bra när du bor i en liten lägenhet eller har lägre energiförbrukning. Våra börsavtal är fortlöpande och har endast två veckors uppsägningstid.  Du kan också enkelt byta till ett tidsbundet elavtal om det känns tryggare och mer stabilt!

Visste du? Statistiskt sett är rörliga avtal billigast på sikt.

Teckna elavtal online eller kontakta vår kundtjänst!

Rekommendera oss till din vän, ni får båda 10 €

Som vår kund har du nu en unik möjlighet att ge dina vänner en värdefull rabatt – och njuta av densamma själv! När du rekommenderar oss till en vän får ni båda 10 euro återbetalning på era elräkningar.

83,2% av våra kunder skulle troligen eller mycket troligt rekommendera oss till en bekant.

När du har tecknat elavtal med Lumo Energia kan du logga in på Min Lumo och hitta din kod att ge till dina vänner.

 

Lumo Energia

Lumo Energia är ett elbolag som grundades 2015 i Vallila, Helsingfors. Nästan 70 000 finländare har redan valt oss som sitt elbolag. 97,3 % av våra kunder tyckte att det var lätt att byta elavtal och 76,1 % fick direkta besparingar genom att byta till Lumo Energia. Teckna det bästa elavtalet för dig och bli en av våra nöjda kunder.

Fler artiklar

Frågor och svar

Miksi valita pörssisähkö?

Pörssisähkösopimuksella saat sähköä aina ajankohtaiseen hintaan – et siis maksa sähköstäsi liikaa. Pörssisähköä ostaessasi voit ohjata kulutustasi ja vaikuttaa suoraan sähkölaskun suuruuteen. Pörssisähkösopimus onkin pitkällä tähtäimellä edullisempi kuin määräaikaiset sähkösopimukset.

Onko pörssisähkö edullista?

Tilastojen mukaan pörssisähkösopimus on edullisempi vaihtoehto kuin määräaikaiset sähkösopimukset. Kuluttajan tulee varautua isoihinkin heittelyihin sähkön hinnassa, mutta pitkällä tähtäimellä pörssisähkösopimuksella säästää.

Mitä pörssisähkö tarkoittaa?

Pörssisähkö on pohjoismaisesta sähköpörssi Nord Poolista hankittavaa markkinahintaista sähköä. Kuluttaja maksaa pörssisähköstä yleensä joko tunneittain vaihtuvan spot-hinnan tai kuukauden keskihinnan mukaan. Nord Poolissa ilmoitettuun Suomen hinta-alueen spot-hintaan lisätään arvonlisävero ja myyjän marginaali.